Cruxer

Waarom compliance by design?

Het veranderthema ‘Compliance by design’ vormt een rode draad voor de oplossingen die we bieden. Vanuit gebruikers kregen we de vraag waarom dat dit een relevant thema is voor de inrichting van de bedrijfsvoering. Compliance is toch meer extern georiënteerd, wordt gezien als een verplichting en waarom is het dat belangrijk.

Tijd om hier een blog aan te besteden waarbij we dieper ingaan op dit onderwerp!

Als je kijkt naar de definitie van ‘Compliance by design’ dan gaat het enerzijds in het design (het ontwerpen van systemen, processen en producten) en anderzijds over compliance (voldoen aan wettelijke en regelgevende vereisten) waarbij het idee is dat je achteraf geen extra inspanningen hoeft te doen.

Bij organisaties die onder toezicht staan en/of te maken hebben met toename van wet- en regelgeving (die vaak overlapt) is dit een relevant onderwerp.

Compliance by design is een concept dat verwijst naar het ontwerpen van systemen, processen of producten met de intentie om te voldoen aan wettelijke en regelgevende vereisten. Het idee is dat wanneer compliance een integraal onderdeel van het ontwerp is, het systeem automatisch aan de regels voldoet en er geen extra inspanning nodig is om achteraf aanpassingen te maken.

Dit concept wordt vaak toegepast in de context van gegevensbescherming en privacy, waarbij bedrijven systemen moeten ontwerpen die voldoen aan de regelgevende vereisten, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de Europese Unie. Door bijvoorbeeld bij het ontwerp van een applicatie rekening te houden met privacy-vereisten, kan het bedrijf het aantal privacy-risico's beperken en eventuele toekomstige boetes en sancties voorkomen.

Het doel van compliance by design is om te zorgen dat compliance niet alleen wordt beschouwd als een afzonderlijk proces dat achteraf moet worden uitgevoerd, maar als een integraal onderdeel van het ontwerpproces.

De principes van ‘Compliance by design’ gaan echter verder. Organisaties die zich hierin verdiepen creëren een diepgaand inzicht in de bedrijfsvoering en de vereisten die worden gesteld aan de bedrijfsvoering. Op die manier zijn zij in staat om sneller in te spelen op ontwikkelingen en weten ook meteen wat ze moeten doen om te voldoen aan de vereisten. Los van de efficiency-voordelen biedt dit dus een meer effectieven

Daarnaast vraagt een ‘compliance by design’ aanpak ook afstemming met verschillende disciplines waardoor samenwerking wordt versterkt en silowerking wordt verminderd.

Door het inzicht wat wordt gecreëerd krijgt een organisatie ook meer bewustzijn over wat eea betekent en wordt zij in staat gesteld om eigen beleid concreet te formuleren waarbij niet alleen wordt gekeken naar de verplichte vereisten maar juist ook naar de doelstelling die de organisatie voor ogen heeft en hoe het beleid daarin richting kan geven en het op een praktische manier in te richten in de bedrijfsvoering.

Met een ‘Compliance by design’ aanpak worden deze facetten geraakt, werk je aan een geïntegreerde bedrijfsvoering waarin guidelines op een praktische wijze worden geïmplementeerd en onderlinge samenwerking wordt versterkt. Het is dus niet zo dat je enkel en alleen richt op de externe vereisten, maar de manier van werken faciliteert een integrale bedrijfsvoering.

Wil je meer informatie over deze aanpak, neemt contact op via een telefoontje of via de mail.

Gerelateerde kennisartikelen

Introductie tot ITIL: meer dan een framework

Introductie tot ITIL: meer dan een framework

In de wereld van IT-servicemanagement is ITIL (Information Technology Infrastructure Library) een begrip. Dit framework helpt organisaties om hun IT-diensten op een consistente, klantgerichte en efficiënte manier te beheren. ITIL biedt een gestructureerde aanpak om IT-processen te optimaliseren, waarbij klanttevredenheid en continue verbetering centraal staan.

In mijn werk heb ik ervaren dat ITIL meer is dan alleen een verzameling richtlijnen; het is een filosofie die organisaties helpt om IT-diensten niet alleen betrouwbaarder, maar ook waardevoller te maken voor de business. Dit blog gaat in op de kern van ITIL en de voordelen van dit framework.

Procesoptimalisatie: de sleutel tot effectieve risicobeheersing

Procesoptimalisatie: de sleutel tot effectieve risicobeheersing

Grip krijgen op risico’s begint met helderheid en structuur. Veel organisaties lopen tegen problemen aan omdat processen en risico’s onvoldoende in kaart zijn gebracht. Dit leidt niet alleen tot inefficiëntie, maar ook tot onnodige fouten en een gebrek aan overzicht. Door processen en risico’s gestructureerd vast te leggen, creëer je niet alleen rust, maar krijg je ook cruciaal inzicht in de gaps en verbanden tussen beide.

De kracht van procesgericht werken

De kracht van procesgericht werken

De kracht van procesgericht werken: hoe je met structuur tijd en overzicht wint

Alles wat we doen is een proces. Of je nu 's ochtends je tanden poetst of een complexe projectplanning maakt: een proces is een serie stappen die tot een doel leidt. Het interessante? Hoe beter die stappen zijn georganiseerd, hoe meer tijd en rust je wint.

Als procesontwerper zie ik keer op keer hoe procesgericht werken organisaties vooruithelpt. Het brengt niet alleen efficiëntie, maar ook helderheid en voorspelbaarheid. Door processen goed in te richten, voorkom je fouten, verbeter je samenwerking, en creëer je een werkomgeving waarin iedereen weet wat er van hem of haar wordt verwacht.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren.
Bekijk onze Privacy voorwaarden.